Slow Fashion Brands Vs De Fast-Fashion Retailers
Essay by people • May 17, 2012 • Essay • 801 Words (4 Pages) • 1,722 Views
Slow fashion brands VS de fast-fashion retailers
Fast fashion staat voor retailers die als doel hebben om de laatste trends binnen no-time voor een lage prijs in de winkel te hebben liggen. De term wordt geplakt op modebedrijven die van snelheid hun expertise hebben gemaakt en kunnen binnen enkele weken kledingstukken ontwerpen, produceren en distribueren. Om dit te bereiken is vaak het hele proces in eigen handen. De consument kan voor relatief weinig geld een artikel kopen dat enkele weken eerder voor het eerst op de catwalk te zien was. De fast fashion winkels zijn enorm populair en de trends volgen elkaar in een razend tempo op. Dit klinkt natuurlijk hemels voor iedere modeliefhebber, echter wanneer je de situatie eens kritisch bekijkt kom je er achter dat er ook grote nadelen aan deze ontwikkeling verbonden zijn.
Exclusiviteit
Trendy kleding voor een zeer lage prijs klinkt natuurlijk erg aantrekkelijk. Je bent echter niet de enige die dit opmerkt. De kleding wordt in massa's gemaakt en wereldwijd ruim verdeeld over de winkels. Dit heeft als gevolg dat mensen weer steeds meer verlangen naar exclusiviteit. Zo lanceerde Mango in juli van dit jaar een 'exclusieve' collectie. Je ziet dat de fast-fashion retailers hier tegenwoordig op inspelen door middel van 'Exclusieve' collecties. Een voobeeld hier van is de 'Mango Exclusive Edition', een kleine hoogwaardige collectie - 60 items - waarvoor hoogwaardige materialen als zijde en kasjmier worden gebruikt. De prijzen zijn ook hoger. Die liggen zo'n 50 procent boven de gebruikelijke prijzen die de winkel hanteert. Teneinde het exclusieve gevoel van de lijn te versterken wordt de collectie slechts in een beperkt aantal filialen gevoerd.
kwaliteit en vakmanschap
Rolf Snoeren - de ene helft van het inmiddels wereldberoemde Nederlandse ontwerpduo Viktor & Rolf - zei na afloop van de coutureshow begin oktober in Parijs: "Mode komt in tijdnood, het gaat veel te snel. Originaliteit en geduld zijn de enige middelen om nog vooruitgang te boeken." Er heerst een groeiende angst onder de ontwerpers dat ambachtelijke kennis en traditioneel vakmanschap door de opkomst van grootschalige productie zal verdwijnen. Fabrikanten spelen steeds vaker in op deze ontwikkeling. Ze doen dit door bereid te worden om ook kleinere aantallen te produceren en dat zij zich - bijvoorbeeld in India - meer op het handwerk gaan toeleggen. Deze fabrikanten gaan zich specialiseren, omdat zij daarin hun enige concurrentiemogelijkheid zien tegenover de enorme productiemachine in het Verre Oosten en met name in China.
Mens en milieu
Fast fashion, ook wel wegwerpmode verspreidt zich niet alleen snel, het wordt ook snel en vaak gekocht en vervolgens bijna net zo makkelijk weer afgedankt. Inmiddels
...
...